17 Nisan 2014 Perşembe

MİCROSOFT

Microsoft

Microsoft Corporation
Microsoft logo and wordmark.svg
TipHalka açık şirket
NASDAQMSFT
KuruluşAlbuquerqueNew Mexico 1976
ŞehirOne Microsoft Way, Seattle,Washington
ÜlkeABD
Önemli kişiler
Ray Ozzie (CSA)
Craig Mundie (CRSO)
AlanYazılım
Tanıtım
ÜrünMicrosoft Windows
Microsoft Office
Xbox 360
Xbox One
Microsoft Dynamics
Windows Developer Tools
Microsoft Servers
Enterprise Software
Microsoft Game Studios
Windows Phone
Zune
Bing
Windows Live
Microsoft Security Essentials
Nokia Lumia
Nokia Asha
Gelirartış US$ 77.85 Milyar (2013)[1] artış$24.098 milyar (2010)
SahibiBill Gates
Paul Allen
Çalışan sayısı88,596 (2010)
Ana sayfaMicrosoft.com
Microsoft Seattle kampüsü
Microsoft Corporation (NASDAQMSFT), WindowsXbox gibi ürünleriyle tanınan, ABD merkezli büyük yazılım ve bilişim şirketidir.
Şirket 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde iki üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştur. Bu iki girişimcinin vizyonu "her ev ve her masada bir bilgisayar"dı.
Popular Electronics dergisinin 1 Ocak 1975 tarihli sayısında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okuduktan birkaç gün sonra Bill Gates, bilgisayarın tasarımcısı MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ile temasa geçti. Ekibi ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASICyazılımlama dili geliştirdiklerini belirtti. Paul Allen MITS'e yazılımın tanıtımını yapmaya gitti. Paul Allen Altair 8800'i daha önce kullanmamış olmasına karşın tanıtımı başarılı oldu. Tanıtımın sonunda MITS Bill Gates ve Paul Allen'dan Altair bilgisayarları için BASIC yazılımlama dilinin telif hakkını satın aldı. Kârlı bir iş fırsatı yakaladıkları düşüncesiyle Bill Gates Harvard Üniversitesi'ndeki hukuk eğitimini yarıda bırakıp New Mexico eyaletininAlbuquerque şehrinde Microsoft şirketini kurdu.
Şirket, ilk uluslararası bürosunu 1 Kasım 1978'de Japonya'da açtı. 1 Ocak 1979'da şirket merkezini Washington eyaletinin Bellevue şehrine taşıdı.
Aradan geçen yıllar içinde Microsoft bir dünya devi olmuş, sahibi Bill Gates'i dünyanın en zengin insanı haline getirmiştir. Ancak bu zenginliği herkesin düşündüğü şekilde sadece geliştirdiği işletim sistemini satarak değil ayrıca sektörde ki büyük açıkları kapatabilecek nitelikte yazılan yazılımların daha kendisi için tehlike teşkil edecek aşamaya getirmeden satın almasıyla başarabilmiştir.
Microsoft artık sadece bir yazılım şirketi değil ayrıca iş ve eğlence dünyası için geliştirdiği donanımlar ilede adından söz ettirmektedir. Visual Studio ve FSX gibi büyük ve önemli çalışmaları da bulunmaktadır.
Microsoft'un grafik arabirimli güncelliğini halen koruyan işletim sistemleri;
3 Eylül 2013 tarihinde Microsoft, Nokia'nın Cihazlar ve Servisler birimlerini ve bazı Nokia patentlerini 7.2 Milyar Dolar karşılığında satın alınmıştır.[2]. Bu satın almayla birlikte Nokia'nın 18 bin'i üretimde olmak üzere, 32 bin çalışanının da Microsoft tarafına geçeceği açıklandı.

Logoları

KAYNAK:VİKİPEDİ.COM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder